Моритати и легенди“ излиза през знаковата 1968 година и включва по-ранни

...
Моритати и легенди“ излиза през знаковата 1968 година и включва по-ранни
Коментари Харесай

„Моритати и легенди“ от колоса на чешката литература Бохумил Храбал (предложение за четене)

„ Моритати и митове “ излиза през знаковата 1968 година и включва по-ранни произведения на писателя, обединени от опцията посредством два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени насладите, страданията и страховете на ХХ век.

От лъжливо баналния делник на елементарния човек създателят съумява да извлече и смразяващи нещастия, и граничещи с лудостта душевен положения, и трогателна добрина и човещина. Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът се откроява с изумителна изразност, с разтърсващо влияние върху мозъка, страстите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от жесток реализъм и нежна като стъкло деликатност.

Освен моритати („ кървави истории за убийства и страшни събития “ съгласно речниковото значение на думата) и съвременни митове книгата съдържа размишления за естеството на писателството, за странните връзки сред създател и читатели и по този начин ни позволява до креативната лаборатория на един неосъществим алхимик на словото.

За създателя

Бохумил Храбал (1914-1997) е виртуозен повествовател, чиито творби блестят със лична светлина в прозата на двайсети век.

Завършва право в родината си, само че в никакъв случай не практикува по специалността - писането се оказва негова щастлива орис. Храбал стилизира делника и плете фабули с видимо елементарни герои – бойци, политически анархисти, антигерои и чудаци, чиито драми и възторзи са обрисувани с неповторимо възприятие за комизъм и подигравка.

У нас са издадени комичният шедьовър „ Обслужвал съм британския крал ”, пробната новела „ Уроци по танци за възрастни и напреднали ” и „ Прекалено шумна самотност “ – удивително пояснение в обич към книгите и замайващ калейдоскоп на комплицираните и страховити премеждия на ХХ век.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР